19 Μαρ 2012

REDprofessor7: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ !!!

To redprofessor7.blogspot.com έχει κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του όσον αφορά τα φαινόμενα βίας που λαμβάνουν χώρα εντός των αγωνιστικών χώρων. Θεμελιώδης αρχή μας είναι η εξύψωση του αθλήματος και του φιλάθλου πνεύματος έχοντας μεν οπαδική ταυτότητα, τηρώντας δε σαρκαστικό τόνο. Δηλώνουμε οτι τασσόμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται και οτι χρώμα και να έχει. Άλλωστε αν δεν "νικήσει" το άθλημα δεν νικάει καμιά ομάδα και προφανώς ούτε ο Ολυμπιακός του οποίου είμαστε υποστηρικτές. Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε το θέμα της βίας στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο και προτείνουμε κάποιες λύσεις ώστε να εκλείψει το φαινόμενο αυτό από την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ ΟΠΑΔΟΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΜΕ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΒΟΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΠΙΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ - ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ - ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ - ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ !!! 




Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. 
Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. 

Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών. 

Οι καταβολές του σύγχρονου ποδοσφαίρου εντοπίζονται στη μεσαιωνική Αγγλία του 13ου αιώνα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Παράλληλα στην Αγγλία εντοπίζεται και η βία που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αφού εκατοντάδες νέοι παίκτες, από αντίπαλα ανταγωνιστικά χωριά και πόλεις, στην ουσία έδιναν «μάχες» μέσω του παιγνιδιού. 

Τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της και επιρρίπτει τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων, ενώ το 50% των φιλάθλων εκτιμά ότι η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Οκτώ στους δέκα φιλάθλους εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό (80%) συναρτά το φαινόμενο με τη γενική έκπτωση αξιών της κοινωνίας. Και μέσα σε όλα αυτά, μόλις το 15% των φιλάθλων πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι «σίγουρα καθαρό», ενώ ως «καθόλου καθαρό» το βαθμολογεί το 34%. 

Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, η στάση των αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη, ενώ τα περισσότερα επικριτικά σχόλια συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες. 

Η βία στα γήπεδα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της κοινωνίας, της πολιτείας, της ποδοσφαιρικής οικογένειας. 

Η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, η εφαρμογή του ονομαστικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μα πάνω απ' όλα η αμετακίνητη βούληση και η συνεπής πρακτική των διοικήσεων των ομάδων να αποβάλουν το φαινόμενο από τις κερκίδες, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί. 

Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να δείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, ψηφίζοντας ένα νόμο σύγχρονο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα κοινωνικά αποδεκτό.  





                                                                                                                           ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-7








































(πηγή - tromaktiko)